MOTOCENTAR - Прв избор за гуми

MICHELIN Pilot Super Sport гуми за новото BMW X5 M и X6 M

16.06.2015 03:14:27

BMW ги избра MICHELIN Pilot Super Sport гумите како ексклузивна опрема од 21 инч за своите нови модели со високи перформанси X5 M и X6 M. Oд лансирањето на пазарот кон почетокот на 2015. година, BMW X5 M и X6 M со опционалните 21-инч тркала од кована легура, ќе бидат опремени исклучиво со MICHELIN Pilot Super Sport гумите. Предните 285/35ZR21 105Y и задните 325/30ZR21 108Y гуми со ултра високи перформанси содржат голем број на Michelin-oви технологии, вклучувајќи и газна површина од повеќе соединенија и променлива контактна површина  2.0. Michelin има долг и успешен однос со BMW M и веќе дизајнираше гуми за многуте претходни модели на овој производител*. Oвие гуми се резултат на двeгодишниот заеднички развој на BMW M и Michelin. За време на оваа фаза на развој, oколу 1.400 прототипови на гуми и 500 гуми во пред-производство се произведени и тестирани како би се обезбедиле перформансите и карактеристиките кои ги бараат инженерите во BMW. Првично развиена за издржливите тркачки гуми, технологијата која спојува повеќе соединенија користи различни соединенија на гумата на левата и на десната страна на газната површина. Спојното рамо овозможува исклучително прилепување и отпорност на абење за време на свртувањето, ребрата во средина се оптимизирани за управување и манипулација, а внатрешното рамо дизајнирано е така да ја сече водата и да обезбедува прилепување на влажниот коловоз. Иновативната карактеристика на Променливи контактни површини 2.0 е фактот дека ја менува формата во зависност од реалните услови за возење, со што се гарантира целосна контрола над возилото. На тој начин, дури и кога се менува формата, контактната површина при свртување, количеството на гума во контакт со коловозот останува исто. Комбинацијата на овие технологии значи дека MICHELIN Pilot Super Sport гумите остваруваат единствен баланс меѓу прилепувањето, удобноста, безбедноста и уживањето во возењето кое ги исполнува строгите стандарди на BMW M и ги прави погодни за секојдневна употреба на патиштата, како и за користење на тркачките патеки во тешки услови - ако се појави потреба за тоа. За време на развојот на гумите, Michelin-oвите инженери настојуваа истовремено да ги подобрат перформансите во различните области, а да не прифаќаат никакви компромиси во другите – ова е познато како MICHELIN Total Performance. Возачот на BMW X5 M и X6 M опремени со MICHELIN Pilot Super Sport гумите може да ужива во доживувањето знаејќи дека тие гуми му овозможуваат максимална безбедност и долготрајност, дури и во екстремни услови на користење. *Michelin-овите гуми со високи перформанси во моментов се користат на BMW-oвитемодели M3, M4, M5 и M6.

Porsche ги избира MICHELIN Pilot Sport Cup 2 гумите за лансирање на својот модел 911 GT3 RS

16.06.2015 02:23:21

При лансирањето на својот нов модел 911 GT3 RS, Porsche AG планира да ги опреми сите автомобили соMICHELIN Pilot Sport Cup 2 гумите со ултра високи перформанси и тоа со предни265/35 ZR20 и задни325/30 ZR21 гуми. Замаглувајќи ја границата која ги дели спортските од друмските гуми, MICHELIN Pilot Sport Cup 2 е најнова генерација на тркачки гуми кои легално може да се користат и на патиштата специјално дизајнирани за автомобили со ултра високи перформанси кои се користат и на патиштата и на тркачките патеки. Довербата на Porsche во перформансите на оваа гума јасно се гледа од фактот дека е таа дел од оригиналната опрема и на другите понови модели, вклучувајќи ги и 918 Spyder, Cayman GT4 и 911 GT3. Заедничкиот развој на овие гуми започна со гумите кои се користеа на моделот 918 Spyder, a истите, потоа, понатаму бea развиени и ускладувани со карактеристиките кои ги  бараа инженерите на Porsche за GT3 RS фокусирани за користење на тркачките патеки. Употребата на гуми чии димензии се поголеми од оние кои се поставени на GT3 значи дека големината на контактната површина на гумата е зголемена за 20% напред и 18% позади. Вкупно гледано, со ова се постигнува поголемо ниво на прилепување и се придонесува за динамично управување со возилото кое е фокусирано на користење на тркачката патека. Поради иновативните гама технологии изведени од авто-мото спортовите, како што е технологијата на двојни компоненти, која подразбира примена на различни соединенија на гуми на внатрешниот и надворешниот дел на газната површина и променливата контактна површина за патеки 3.0, која го оптимизира притисокот на контактната површина на гумата така да секогаш исто количество на гума е во контакт со патот или патеката, без оглед на тоа дали се вози праволиниски или се врти, MICHELIN Pilot Sport Cup 2 на возачите им нуди единствен баланс на безбедност и уживање во возењето поради што може да се користи секојдневно на патиштата, како и во тешки услови на тркачката патека. За да се постигне тоа, инженерите на Michelin се фокусираа на истовремено подобрување на перформансите во различните области во согласност со Total Performance стратегијата на Групата. Како резултат на таа стратегија, во споредба со претходникот Pilot Sport Cup+, Pilot Sport Cup 2 трае и до 50% подолго на патеката, а обезбедува двојно пократко минливо време*, ја подобрува отпорноста на аквапланинг по дожд и гарантира високо ниво на безбедност и уживање на возачот. За да се осигура дека GT3 RS ќе биде подготвен за тешките услови на возење во зимски услови, Michelin е единствен снабдувач со зимски гуми и опрема за автомобилите на Porsche: 245/35R20 91V XLTL Pilot Alpin 4 N0 315/35R20 110V XLTL Pilot Alpin 4 N0 * Интернитестови на Michelin