Новости

Повеќе причини зошто не треба да продолжите со возење на зимски гуми во лето

Вонредната состојба во целиот свет поради COVID19 не треба да биде изговор за небезбедно возење! Бидејќи температурите на отворено постепено почнуваат да растат, време е да размислите повторно за менување на гумите од зимски во летни. Како и секоја година, се препорачува да се применат „Седумте правила“: кога температурите на отворено достигнуваат околу 7°C, летните гуми треба да се вратат во игра. Кога состојбата ќе биде безбедна за вас, потребно е да започнете да размислувате за посета на вашиот локален продавач на гуми или сервисен центар.

Бидејќи животот на крајот секако ќе се врати во нормала, важно е вашиот автомобил да биде подготвен за пролет и лето. Лука Шировник, раководител на технички услуги на клиентите на Континентал Адрија, ни објасни зошто е важно да се имаат соодветни гуми за потоплиот дел од годината и кои се причините за промена на гумите:

 

1. ЛЕТНИ ГУМИ НУДАТ ПОГОЛЕМА БЕЗБЕДНОСТ ВО ЛЕТО

Тие се направени со специјални гумени соединенија кои се потешки во споредба со зимските соединенија. Повеќе цврстина во профилот на шарите значи помала деформација на блоковите во профилот на шарата. Во летната сезона (повисоки температури) ова резултира во многу подобри изведби за ракување во однос на зимските гуми и пократките растојанија На сопирање. Ова значи дека летните гуми нудат поголема безбедност во летната сезона.

 

2. ЕКОЛОШКИ И ЕКОНОМСКИ

Летните гуми имаат помал отпор на тркалање од зимските гуми. Ова ја подобрува ефикасноста и затоа ја намалува потрошувачката на гориво, правејќи ги ваквите гуми многу повеќе еколошки и економски – како за природата, така и за вашиот паричник.

 

3. НАМАЛЕНА БУЧНОСТ

Поради нивното долгогодишно искуство, Континентал може да каже дека летните гуми се исто така потивки во однос на зимските гуми. Профилот на шарата кај летните гуми е многу поцврст и има помала деформација на материјалот. Ова го намалува нивото на бучава и ги прави летните гуми многу подобар избор кога зборуваме за удобно возење.

 

4. ИЗДРЖЛИВОСТ НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

Летните гуми се прават од гумено соединение кое е дизајнирано за широк спектар на температури и услови на патот. Возењето зимски гуми на регионалните патишта каде што се лесно се наоѓаат мали камчиња може да резултира во нагризување и оштетување на површината на шарата. Зимските гуми се многу повеќе склони кон механички оштетувања токму поради мекоста на материјалот од кој се направени.

Шировник исто така изјавува дека сè повеќе луѓе се заинтересирани за сите сезонски гуми. Додека тој им препорачува на сите оние кои не возат многу (до 15.000 км годишно), користете го автомобилот само во градот, живејте на места со блага зима и не возете редовно на снег (или да останете на дома кога времето навистина се влошува), тој јасно додава: „Поради нивните физички ограничувања, сите сезонски гуми може да бидат компромис само помеѓу летните и зимските гуми. Секако, тие се многу подобар избор за температурите во летната сезона во споредба со зимските гуми, но само летните гуми нудат најдобри нивоа на безбедност и удобност во летното време “.