Новости

Гуми за сите сезони – нов омилен избор на сопствениците на автомобили

Замената на гумите е вечен проблем со кој што се соочува секој возач на автомобил на секои шест месеци при промена на летната и зимната сезона. Ова особено е точно при почеток на зимната сезона, главниот недостаток е тоа што е невозможно да се предвиди точно дали снегот ќе падне наскоро, колку ќе трае, дали ќе биде проследено со затоплување, а по првото пролетно сонце, дали ќе има нов бран на заладување. Поради ова, гумите за сите сезони во последно време изгледаат многу привлечно за секој сопственик на автомобил бидејќи можат да се употребуваат во секоја сезона од годината.

Од пред неколку години, производителите направија голем успех со комбинирање на карактеристиките на летните и зимските гуми, па така, за летни гуми, користат цврста гума со ниска и широка шара. Специјалните кривини на гумата го спречуваат предвременото абење. Оваа гума е опција за температура од +7 степени, бидејќи во студ својствата на материјалот се губат, тој пука и се крши, а ризикот од несреќи се зголемува. За зимски гуми се користи помека гума, која не е толку чувствителна на студ. Еластичниот материјал дава подобар стисок на снежните или замрзнатите патишта. Шарата кај овие гуми е подлабока, па затоа во лето се троши побрзо, а со тоа го нарушува управувањето со автомобилите. Додека пак кај гумите за сите сезони се користи гума со средна густина и цврстина. Шарата е релативно ниска, но сликата е поширока. Сепак, универзалноста е релативна. Ова е добра опција за температури од -10 до +5 степени, инаку перформансите можат значително да се намалат.

Погледни ја понудата на Nokian All Season гумите

Доколку се уште размислувате дали гумите за сите сезони се добар избор за вашиот автомобил, во продолжение можете да прочитате неколку редности кои би ги издвоиле од користењето на гуми за сите сезони:

● Нема потреба од постојани сезонски промени на гумите, што значи дека можете да заштедите на сервис за автомобилот;

● Цената на гумите е пониска отколку на зимските гуми и е приближно иста како летните гуми;

● Нема потреба да се размислува каде и како ќе се складираат сезонски гуми. Доволно е само да се следи нивната состојба и рамнотежа;

● Најдобрата опција за вонсезоната и за променливите зими;

● Кога има дождливи зими, гумата за сите сезони е значително подобра од специјализираните зимски гуми;

● На асфалтен пат тие се речиси бесшумни;

● Тие исто така нудат подобра потрошувачка ефикасност – заштедувајќи гориво.

● Доколку ретко го користите вашиот автомобил, тогаш овој избор е многу поекономичен.

 

Во Македонија најголем избор на гуми за сите сезони можат да се најдат во продажно- сервисните салони на Мотоцентар. Повеќе детали достапните брендови и модели дознајте на: www.motocentar.com.mk.